Information

Styrelsen

Start

 

 

Juoksengi Kabel-TV Förening startade officiellt i februari 1991 där man på ett möte bildade en interimsstyrelse för att föra projektet vidare.

Anledningen till detta överhuvudtaget var att man bedömde vid den tiden att ngn av dom stora Kabel-TV leverantörerna ändå i framtiden inte skulle komma att bygga ut ett kabel-TV nät i Juoksengi.

Juoksengi Kabel-TV har under åren moderniserat nätet och har idag ett multimedianät där vi idag har både analoga och digitala TV kanaler. Nätet är också returaktiverat för Internet via kabel nätet som vi nu i slutet av 2004 kört igång.

**********************************************************************

1 juli 2017/Nu passerar vi en milstolpe i föreningens historia då vi går över till att enbart sända ut kanalerna digitalt. Detta ger både bättre ljud och bild till alla samt ytterligare nya kanaler. Totalt går denna investering på 180 tusen kronor som vi självfinansierar genom sedvanliga medlemsavgifter. Den analoga eran är nu definitivt över.

1 jan 2015/Det nya året startar med att vi nu tagit i bruk vårt nya bredbandssystem. Det har varit ett par veckors intensivt justerande av signalerna i nätet både downstream och upstream så att alla nya modem får full funktion. Uppgraderingen av systemet säkrar fortsatt hög driftsäkerhet på bredbandet för lång tid framöver. Även hastigheten har ökat för användarna vilket var viktigt då alltmer tjänster sker via Internet.

1 dec 2010/Två nya kanaler finns nu på nätet. TV4 Fakta hittar du på CH10 samt TV 400 på CC21.

17 april 2009/Idag har vi kört igång vår nya server för bredbandet via CATV-nätet. Servern är en HP ProLiant DL320 G5p med Linux OS, Netgear Firewall och ett par HP switchar har också satts in samt en syslogserver, allt till en totalkostnad på ca 69 tusen kronor. Detta säkrar god funktion för bredbandet för oss lång tid framöver.

27 nov 2008/Lokal-TV från Juoksengi (TV-Arcticus) sänder nu på Matarengihems fastighetsbestånd i centrala Övertorneå samt Pello, Svanstein och Hedenäset via Älvsidans Kabel-TV (K. Nybergs Kabel-TV). Kanalen syns även hos hushåll anslutna till Älvsidans Kabel-TV nät i Övertorneå från och med idag. Du hittar kanalen på CC28 (359,25MHz)

8 sep 2008/För att kunna se webkameran behöver du kanske ladda ner ett litet plug-in program för att få upp bilden. Sök på "Axis media Control" på Internet och installera detta.

24 april 2008/ Idag monterade vi upp en Web kamera på Polcirkelhuset som visar Polcirkel parkeringen i Juoksengi. Kan vara en kul grej att, om inte annat så kolla hur vädret är i Juoksengi, kanske även se midnattsolen på sommaren etc.

7 april 2008/ Bildavbrott på delar av fiber-TV nätet på grund av trafikolycka strax norr om Lampisenpää då en lastbil tappade släpet som sedan rev ner en högspänningsledningsstolpe och gjorde delar av kommunen och därmed även stadsnätet strömlöst.

2 apr 2008/ Idag har lokal-TV (TV-Arcticus) från Juoksengi Kabel-TV gått över på egen kanalplats på kommunens fibernät. Den finns nu på kanal S28 (CC28) 359,25MHz på fibernätet som går ut till 19 byar i kommunen. Kommunens info-kanal fortsätter som tidigare på kanal S21 (CC21) 303,25MHz på fibernätet, och även på dom övriga CATV näten i centralorten. Dock kommer inte utbudet från TV-Arcticus att gå ut till näten i centralorten då inget svar kommit från dessa om de vill vara med och delfinansiera sändingarna med 10:- per månad per hushåll. Inom Juoksengi Kabel-TV:s nät går kommunens info-kanal ut på kanal S05 (CC05) 133,25MHz. Detta betyder också angående direktsändningarna av kommunfullmäktige mötena att dessa kommer att gå ut som tidigare över alla nät, medan reprisen sänds via TV-Arcticus nät.

5 feb 2008/Från och med idag har vi Kanal 10 i vårt utbud. Det är en kristen TV-kanal som en majoritet av medlemmarna önskat få in efter en namn insamling från en medlem. Du hittar den på 311,25 MHz, kanal S22. Idag har vi också lagt ut signal från alla digital-muxarna i marknätet. De som har en TV med inbyggd digitalbox eller kanske en extern "Boxer" box kan nu få in ett flertal kanaler digitalt till sin TV och även abonnera på ett stort utbud av digitalkanaler efter eget intresse. De flesta radiohandlare tillhandahåller flera olika typer av abonnemang för det markbunden digital-TV.

30 nov 2007/Från och med idag har vi Kanal 9 i vårt utbud på nätet. Du hittar den på 154,25 MHz. (CC08, S08)

26 okt 2007/Nu provkör vi filmer ur vårt arkiv på webben som ger utflyttade Tornedalingar och även övriga världen tillfälle att ta del av vårt material på sin dator. Allt detta tack vare att vi för tillfället får låna plats på server genom Streaming Solutions Scandinavia AB:s försorg. Framtiden får visa om vi på ngt sätt kommer att kunna permanenta detta och även hittar ngn finansiering.

11 aug 2007/Projektet med inkoppling av lokal-TV kunder börjar nu vara färdig och dryga 200 hushåll är nu anslutna till detta fördelat på 17 olika byar i kommunen.

17 maj 2007/Inkopplingen av hushåll fortskrider på stadsnätet. I dagsläget är närmare 100 hushåll anslutna, från Risudden i söder till Kulmungi i norra kommundelen som nu kan ta del av lokal-TV från oss. Signalkvaliten är mycket hög hos samtliga anslutna kunder vilket visar den höga kvaliten på fibernätet.

14 maj 2007/ Idag släcktes det analoga nätet i vårt område. Detta bekymrade inte hushåll anslutna till Juoksengi Kabel-TV som sedan en tid tillbaka försett centralen med utrustning för digital-TV. Anslutna hushåll märkte inte ngt nämnvärt av övergången utan fortsätter och ser TV som tidigare utan att behöva göra några ingrepp i sina TV apparater.

27 mars 2007/ Nu är första kunden inkopplad på kommunens fibernät där dom kommer att kunna se lokal-TV från Juoksengi. Samtidigt byter vi namn på JGI-TV (Juoksengi Lokal-TV) till TV Arcticus, "Lokal-TV i Polcirkelland" då vi nu inte enbart är en lokal-TV för Juoksengi, utan för hela kommunen. Juoksengi Kabel-TV förening kommer att finnas kvar som tidigare. Nu fortgår inkopplingen av nya anslutningar allteftersom kunder anmäler sig för TV via fiber. Utöver lokal-TV kommer tjänsteleverantören att tillhandahålla ett basutbud på ca 20 kanaler i detta nät.

18 dec 2006/ JGI-TV direktsänder Övertorneå kommunfullmäktigemöte över CATV-näten i Övertorneå med start kl 12.00 idag. Repris på kvällen kl 20.00.

Lokal-TV kanalen sänder på följande kanaler i de olika CATV-näten: Turovaara och Nybergs CATV-nät sänder på kanal CC21. Solsidans CATV sänder på kanal CC20.

5 dec 2006/Under denna vecka räknar vi med att kunna ansluta det tredje kabel-TV nätet i Övertorneå till detta sammabundna nät där det nu ingår totalt fyra kabel-TV nät som har möjlighet att ta del av direktsända kf-möten i vår kommun, och även lokal-TV från Juoksengi. Därmed har dryga ettusen hushåll tillgång till detta. Det arbetas även med att kunna förverkliga anslutning av bredbandskunder i i stadsnätet i de olika byarna i kommunen som inte har tillgång till kabel-TV till detta system.

27 sep 2006/ Juoksengi Kabel-TV provsänder via samma teknik nu eget material från Juoksengi till två Kabel-TV nät i centralorten på försök. Detta för att i framtiden kanske permanenta detta.

25 sep 2006/ Testsändning live av kf-möte från Folket Hus i Övertorneå via fiber till Juoksengi och ytterligare 2 kabel-TV nät i Övertorneå. Försöket ingår i "Meän Infra-TV projektet i kommunen. Testet visade sig fungera mycket bra och blev även uppskattat av många i dessa kabel-nät. Ett par stillbilder hittar du under "bilder".

4 jan 2006/Nu finns TV4+ i vårt nät. Du hittar den på kanal E12 (CH12).

1 okt 2005/Ytterligare testkanaler finns nu på CATV-nätet. TV 4 Norrbotten finns på kanal E08 (CH08) samt barnkanalen/Kunskapskanalen på S07 (CC07). Det är dom "fria" kanaler vi idag har i Sverige. Finland kommer att ha ett 10-tal fria kanaler i sitt digitala marknät för sin befolkning.

16 sep 2005/Nu tar vi emot den första digitala kanalen från Pajala sändaren och sänder ut den på kabelnätet analogt på kanal S09 (CC09). 14 maj 2007 är det planerat att hela utbudet i vårt området kommer att sändas digitalt. Innan dess kommer vi att ha försett centralen med utrustning för detta och därmed fortsätter alla anslutna hushåll i vårt nät att se TV i fortsättningen också som förut utan att behöva köpa in några digitalboxar för basutbudet.

8 maj 2005/Nu har bredbandet varit igång drygt en månad utan några som helst problem vilket ger framtidstro för systemet. Modemen är strypta till 2MB download och 1 MB upload för alla användare. Detta garanterar att ingen har möjlighet att lägga beslag på hela bandbredden i nätet, och att alla användare då har tillgång en riktigt acceptabel hastighet på sin uppkoppling mot världen.

5 april 2005/ Vi fick problem med centralenheten i slutet på förra veckan då den helt sonika tappade alla registrerade modem under helgen med jämna mellanrum för att åter regga dom in i systemet. Idag verkar problemet vara löst och uppkopplingen är stabil från alla anslutna hushåll med modem. Vi får nu hoppas att det håller i sig, för det är ganska frusterande för alla, både användare, leverantör och driftsansvariga att det är så. Nu är i alla fall ett 30-tal användare igång idag och systemet ser stabilt ut.

29 mars 2005/ Nu är problemet med DHCP:n löst och bredbandet är igång. Modem finns reserverat för de som anmält intresse för anslutning via CATV-nätet. Modemet levereras med nätverkskabel på ca 2m längd och transformator för elanslutning sam instruktions CD-skiva. Coaxialkabel för anslutning av modem till TV-uttag medföljer ej utan användare köper själv lagom längd coax-kabel mellan TV-uttag och modem från radiohandeln med monterade F-kontakter i båda ändarna beroende på var man har sin dator i förhållande till TV-uttaget. Alternativt kan man köpa en kortare coaxialkabel och använda sig av en längre nätverkskabel istället till datorn.

23 mars 2005/ 30 st modem har nu anlänt, men vi kan inte dela ut dessa ännu då leverantören inte lyckats lösa problemet med servern i systemet då den inte delar ut IP-adresser till anslutna modem som den ska. De 4 modem som skickades tillbaka till leverantören för kontroll visade sig inte ha några fel, utan dessa gick inte heller igång beroende på avsaknad av IP-adress.

15 mars 2005/ 30 st modem är beställda idag, leveranstid ca 10 dgr. Dessa kommer att delas ut till alla som hitills anmält sig för bredbandet. Modemet betalas vid installation med 1600:- inkl moms. Månadskostnaden blir preliminärt 250:- inkl moms per månad. Betalas mot faktura i förskott för tre månader åt gången. Avtal tecknas i samband med modemleverans. Ngn bindningstid kommer ej att tillämpas, utan abonnemanget löper tills vidare med tre månaders uppsägningstid. Något sista anmälningsdatum tillämpas ej utan anslutning kan ske vartefter anmälan kommer in till JGI-TV. Dock garanterar vi inte alltid att vi har modem i lager utan vi beställer in dessa efter behov.

9 mars 2005/ Vi har idag fått besked från leverantören att dom inte hittar ngt fel på själva centralenheten då flera av levererade modem inte fungerar, utan dom misstänker fel på dessa modem, varför vi nu skickar tillbaka 4 av 10 modem som inte kommit igång. Hoppas att detta stämmer efter kontroll och vi får nya modem från leverantören som fungerar och därmed våga beställa fler modem för leverans till alla som vill ha bredband via CATV-nätet.

4 mars 2005/Stadsnätet är nu konfigurerat och levererar det den behöver för centralenheten. Några modem är nu igång för test, och vi hoppas under kommande vecka kunna börja köra för fullt i CATV-nätet.

2 mars 2005/Leverantören arbetar tillsammans med driftsansvarig på Ötå stadsnät med att konfigurera systemet. Denna brygga som vi installerar används egentligen i betydligt större kabel-TV nät än det i Juoksengi och kräver också speciella inställningar på bl.a. konfigurering i nätverket. Vi får ha lite till tålamod för att komma igång med bredbandet. Kabel-TV nätet i sig verkar vid tester som vi gjort hitills fungera bra, men vi har ej kunnat testa alla delar av hela nätet ännu.

25 feb 2005/Sent idag fredag kväll anlände första sändningen modem efter intensivt letande hos olika transportfirmor var dom tagit vägen. Dessa kommer att användas för att testa alla delar av CATV-nätet så att dubbelriktad trafik fungerar. Kontakt kommer att tagas med leverantören kommande vecka för information av exakta uppgifter som WAN-sidan (stadsnätet) behöver leverera till CMTS enheten för att kunna startas upp.

21 feb 2005/Idag anlände CMTS-enheten och installation görs direkt. Nu väntar vi att få hem första sändningen beställda modem vilken dag som helst och påbörjar då genast tester för att se till att alla delar av CATV-nätet fungerar i båda riktningarna för datatrafik.

16 feb 2005/Enligt uppgift idag från leverantören är CMTS-enheten klar för leverans torsdag morgon från Sthlm. Vi hoppas ha den i Juoksengi fredag eller allra senast i början på nästa vecka.

28 jan 2005/ Leveransen av CMTS-enheten för Internet via CATV har av olika skäl blivit försenad, men leverantören räknar med att ha den färdig för leverans i slutet av vecka 7

26 jan 2005/ Nu är Huvudcentralen utbytt. Alla TV-kanalerna går nu ut i stereo, även lokal-kanalen. Detta ger ett fylligare ljud och i synnerhet de som har hemmabioanläggningar anslutna till TV:n får bättre rymd i ljudet.

22 jan 2005/Sändningsavbrott kommer att förekomma under tisdag den 25 jan och onsdag den 26 jan på grund av teknisk underhåll i centralen då vi nu installerar en helt ny central för mottagning av kanaler.

19 dec 2004/ Centralenheten finns nu hos leverantören i Stockholm där den nu konfigureras med programvara för att kunna köras på vårt nät. Vi räknar med att ha den i Juoksengi i mitten av januari.

9 dec 2004/ Nu finns ViaSat Explorer tillbaka i nätet. Du hittar den på kanal S18.

4 dec 2004/ Nu är alla TV-uttag i anslutna villor utbytta, och det återstår ett par hyreshus med ett femtontal lägenheter kvar att åtgärda. Detta kommer att göras i början av januari månad då vi måste beställa ytterligare ca 50 uttag. Totalt kommer vi då att ha bytt ut närmare 500 uttag i nätet.

6 nov 2004/ Av 400 st beställda uttag är nu 326 utbytta i hushållen. Dock kommer inte dessa 400 att räcka till, utan ytterligare 50 st är beställda och i vänta på dom görs nu ett uppehåll i utbytet av uttag. Leverans av centralenhet för Internet via CATV går från USA enligt uppgift den 20 nov 2004 och beräknas anlända till Sverige ett par veckor senare. Den skall sedan anpassas med programvara hos den svenska leverantören i Stockholm för Juoksengi Kabel-TV. Detta kan ta ett par veckor i anspråk och därefter sker leverans till oss.

18 okt 2004/ Vi har nu påbörjat utbytet av TV-uttag i nätet inför starten av bredband via CATV. Alla uttag i nätet byts ut, även i de fastigheter som inte kommer att ansluta till bredbandet. Detta för att minimera störningar från anslutna TV-apparater och annan elektronisk utrustning typ TV-spel etc. bakvägen till nätet. Arbetet beräknas vara utfört i mitten av november månad och vi räknar med leverans av centralenheten i slutet av november.

 

Rocks of Kattila at Midnight Sun